Brukeropplevelser

Uttalelse fra deltakere i No limitation

Uttalelse fra Åge

Jeg ble introdusert til ruslivet som 8 åring. Siden da har jeg ruset meg i perioder. Barndommen min var preget av alkoholiserte foreldre og voldelig far. Det har vært mye tull, mye vanskelige greier. Tross dette har jeg hatt flere arbeidsforhold. Jobbet i offshore, tømrer, drevet butikk og hatt andre diverse jobber. I 2001 nådde jeg bunnen. Da hadde jeg stått i vente liste på behandlingsplass i 2,5 år.

Mange er særdeles negative til straff når det gjelder rus, men jeg er vel i den kategorien at jeg mener fengselet har reddet meg flere ganger. Jeg fikk etterhvert komme til Veksthuset på paragraf 12. Etter gjennomført døgnbehandling kom jeg til No Limitation. Jeg ønsket å få være en del av et ettervern for å gjøre overgangen fra døgnbehandling litt mindre kritisk. Jeg tror ikke jeg hadde klart å gått rett fra Veksthuset ut i egen bolig uten ettervern.

Erfaringen fra NL er at du blir godt tatt hånd om når du begynner.. Man får mye tillit og det er veldig viktige ting i et ettervern. No Limitation er en god plass å være lei, sint, glad og redd på. Jeg vil gå så langt å si at uten NL hadde jeg ikke klart å stå i alle problemer som jeg tidligere ruset bort. Nå klarer jeg å stå i all slags ting. På NL er det et veldig godt arbeidsmiljø, og alle blir sett enten vi er å jobber eller trener på Robust. Klart jeg har ønsket å gi opp noen ganger fordi jeg var dritt lei. Men har klart å snu det negative. Det er kun ene og alene de fantastiske menneskene som jobber der sin skyld. De pushe oss og støtte oss i alt uansett hva det er.

Det er faktisk vanskelig å havne «utpå» når man er i NL. Man har fått en tilhørighet, blir sett, folk bryr seg, og man får en «god pakke» for å komme seg videre. Men det er og litt vanskelig å løsrive seg etter et slik program. Det er vanskelig fordi vi har det så bra.

Verktøyene jeg har fått med meg; trening, samtaler, grupper har gjort at jeg har fått mer forutsigbar hverdag, gjennomfører hverdagen slik jeg har bestemt meg for, gode rusfrie vaner er innarbeidet, bedre fysisk og psykiske helse. Har nå som mål å slutte å røyke.

Nå er jeg i en fase hvor jeg søker ordinært arbeid, og har troen på at jeg skal komme meg i jobb. Nå skal jeg gå for målene og drømmene mine. Skal ikke gi opp – SKAL aldri gi opp. NL har gjort meg til en helt annen person ift det sosiale, jeg har begynt å prate istedet for å handle når jeg sliter, har lært å si hvordan jeg egentlig har det. Jeg har fått troen tilbake på meg selv og fremtiden.

No Limitation_PrebenHaugstad_Gården_14

Uttalelse fra Kenneth

Det begynte med en fest. Jeg var vel rundt 20 år. Da var det gjort for meg. Rusen ga meg frihet og ro i et stressende hodet. Jeg hadde hatt lyst å slutte å ruse meg lenge. Men fikk det ikke til. Når jeg var rundt 30 år bestemte jeg meg; Nå eller aldri. Fikk døgnbehandling og gjennomførte 8 mnd. Som ettervern hadde jeg trening. Det klarte jeg 1 mnd – deretter sprakk jeg…så var det en mnd nykter før jeg på nytt gikk på en sprekk. Da visste jeg at jeg trengte noe mer. Det var gjennom en venn jeg fikk høre om No Limitation.

No Limitation_PrebenHaugstad_Gården_08

No Limitation har gitt meg tilhørighet, jeg har fått bygge opp troen på meg selv og ikke minst har jeg våget å komme ut av komfortsonen min. Treningen/syklingen ga meg utrolig mye. Frihetsfølelse, mestring, bygge karakter – syklingen er blitt både terapi og en viktig del av min hverdag. Gruppene var i starten en utfordring – det samme var de individuelle samtalene, men det hjalp.

Jeg husker godt første gang jeg kom til No Limitation..når jeg kom på gården…det stemte liksom.. Fikk en ro når jeg kom hit. Da visste jeg at jeg hadde tatt et riktig valg. Nå har jeg vært rusfri siden juni 2017. Jeg er i dag i fast arbeid i No Limitation AS. Har ansvaret for produksjonsarbeidet. Jeg har blitt en aktiv syklist, funnet meg et sykkel nettverk og fått nye venner.

Jeg vil anbefale No Limitation til de som ønsker endring i sin hverdag enten det dreier seg om rus, annen avhengighetsproblematikk, eller rett og slett et trygt aktivitetstilbud for mennesker med ulike utfordringer.

Uttalelse fra anonym

Jeg har nå blitt 50 år. Min oppvekst var preget av en alkoholisert far som skapte mye utrygghet samt utøvet vold. Jeg klarte meg greit frem til jeg var ca 26 år. Da befant jeg meg i et meget stressende forhold. Min daværende kjæreste ruste seg. Når jeg fant rusen, kjente jeg ro og stresset forsvant. Jeg fikk meg et fagbrev og hadde fast jobb. Når rusen eskalerte, gikk det som det måtte – jeg mistet jobben.

Det var vendepunktet mitt. Bunnen var nådd. Suicidale tanker, en beinhard depresjon. Heldigvis satte nav meg i kontakt med No Limitation. Det var begynnelsen på et nytt liv. Den største utfordringen jeg har hatt var det å måtte face seg selv igjen. Må vel si at jeg var ut av komfortsonen både fysisk og mentalt – nesten hver eneste dag. Men jeg fant tilbake til styrken og ressursene mine, og jeg fant ut hvem jeg faktisk var.

Det som føltes så fantastisk var å bli sett på alle måter. Gruppene, samtalene ble en nødvendighet. Treningen/syklingen ble også et viktig verktøy for meg. Utesyklingen ga meg en enorm fysisk og mental mestring. Det å våge å være i kjelleren, kjenne at det går helt greit og deretter komme seg opp igjen -var fantastisk.

Jeg mener at jeg har lykkes fordi jeg har benyttet meg av alle aspekter i programmet. Har gått hvert eneste skritt, og jobbet beinhard med meg selv. I dag har jeg vært rusfri i 5 år. Jobber nå selv i rusomsorgen og har gjort det de 3 siste årene.

Jeg vil anbefale No Limitation til de personene som sliter med hverdagen sin.

MEN: det er ekstremt viktig at man er og har et ønske om å være motivert, og har et ønske om endring.

DSC_3327 + 1920

Uttalelse fra Åge (medarbeider 2021)

Ja erfaring fra No Limitation er at du blir veldig godt tatt imot når du begynner og får sinnsykt med tillit og det er en veldig viktig ting i et ettervern.  Så e det ein go plass å vêr lei, sint, glad og redd på. Eg var jo 1 år på VH før eg starte å jobbe 5 dager i uken.

No Limitation_PrebenHaugstad_Gården_09

Eg vil gå så langt å si at uten No Limitation så hadde eg ikke klart å stått i alle problemer som eg tidligere ruset vekk, men nå så klare eg å stå i alt slags ting osv. og så er det veldig bra arbeidsmiljø og alle blir sett enten me er å jobbe på gården eller å trene på robust. Eg har holdt på å slutte fordi eg var så lei av alt, men stått i det og ikke bare gitt opp.

Det er kun ene og alene de fantastiske menneskene som jobber der sin skyld. De pushe oss og støtte oss i alt uansett hva det er. Og det gjør det veldig vanskelig når sånn som meg skal ut i ordinært arbeid fordi me har det sinnsykt bra i No Limitation at det gjør det vanskelig å slutte der. Nei No Limitation har gjort meg til en helt annen person i forhold te sosialt, snakke istenfor og handle når jeg sliter, har lært å si hvordan eg egentlig har det. Har også fått troen tebake på meg selv og fremtiden.

Uttalelse fra Silje

Jeg er en dame på 38 år. Jeg vokste opp i en helt “normal” familie, med mor, far og 4 søsken.Tidlig i tenårene begynte jeg å ruse meg og ble etterhvert avhengig av rusmidler. Mitt rusproblem utviklet seg og ble etterhvert veldig alvorlig, jeg ruste meg hovedsakelig på Heroin og Benzo. Løsningen ble da LAR, (legemiddelassistert rehabilitering) hvor jeg gikk på Subutex i 8 år.

Begynte da (etter 8 år) , ettersom jeg ikke hadde et tilfredsstillende liv, å ruse meg igjen. Jeg har prøvd det jeg har blitt tilbudt av div behandling (døgnbehandling, poliklinisk, omsorgsinstitusjon), men ingen av disse fungerte for meg. (Dette var den veldig korte versjonen, ettersom jeg ruste meg i 24 år.)

Jeg var, for mindre enn 2 år siden “gitt opp” av systemet, og alternativet var å gå på LAR, resten av livet. Metadon denne gang, ettersom Subutex ikke fungerte i lengden. Jeg kom inn i behandling, som et siste forsøk på og være rusfri uten medikamenter. Kom da til Veksthuset, hvor fysisk aktivitet var noe vi alle måtte delta på. Syns i begynnelsen at de dagene med treningvar forferdelige, men begynte etterhvert å se fremgang, og å føle på mestring, og jeg begynte omsider å like treningene.

Ikke minst fikk jeg de veldig etterlengtede endorfinene, som kroppen min var tom for pga kjemisk tilføring i en årrekke. Jeg hørte gjennom Grete, som da var treneren våres på Veksthuset, om ettervernet Trondheim-Oslo, og bestemte meg, etter mye vurdering, for å bli med. Ettersom jeg er heldig, og har en veileder på Nav som var positiv til opplegget, og et “bra Nav kontor” fikk jeg innvilget dette. Må bare få tilføye at jeg har vært i behandling flere ganger, har klart og holde meg rusfri i behandling, men har begynt og ruse meg hver gang jeg har kommet ut.

Jeg har da ikke hatt noe som helst ettervern. Jeg er nå med i ettervernet til No Limitation, hvor målet er å sykle Trondheim-Oslo, 28. Juni i år. Vi sykler nå ute sammen 3 ganger i uken, uansett vær og vind. Vi sykler sammen som et lag, og vi “backer” hverandre hele tiden opp. Jeg opplever nå stor glede av det å sykle, og jeg kjenner på mye mestring. Å sykle lange turer kan være fysisk, og, ikke minst mentalt utfordrende. Vi syklet en dag i pøsregn og sterk motvind, det var kaldt, og følelsen i hendene og føtter var borte. Plutselig roper Grete; bestem dere for å nyte det!! Når en da klarer og faktisk nyte det å sykle, i motvind, og regn, uten følelse både her og der, ja da kjenner en på en mange følelser, men mest av alt mestring.

Jeg tenker at dette er noe som, i aller høyeste grad, er nyttig for meg, ettersom det og bli og forbli rusfri er en mental kamp. For første gang i mitt voksne liv har jeg et mål jeg jobber mot, og jeg gjør det ikke alene. Jeg tenkte før jeg ble med i ettervernet at det var bra, men jeg hadde ikke trodd det skulle bety så mye som det faktisk gjør. Jeg har som sagt, prøvd det meste av behandlingstilbud, men har aldri hatt et ettervern. Jeg har nå vært helt rusfri i 17, snart 18 mnd og jeg har fått livet mitt tilbake, mye takket være et sunt og bra ettervern.

Outdoor team orienteering activity

Uttalelse fra Deltaker med ønske om å være anonym

Ettersom jeg har vært i behandling i snart ett år så synes jeg det er skummelt når behandlingsopplegget nærmer seg slutten. For meg er ettervern en veldig viktig del slik at jeg har noe og støtte meg til når jeg er ferdig i behandling og ikke minst noe som gir meg noe. Ettersom jeg har deltatt på No Limitation når jeg har vert på veksthuset så var dette noe jeg i begynnelsen så på som blod slit.

Jeg gruet meg til dette hver gang det skulle være og etter hvert som jeg deltok på dette aktivt har jeg sett sider ved meg selv som jeg aldri trodde eksisterte. Dette er blitt en viktig del av meg, det er fysisk og psykisk utfordrende og har hjulpet meg på alle måter.

No Limitation_PrebenHaugstad_Gården_15

Jeg har gjennom mitt liv hatt ett sinnsykt dårlig selvbilde, selvtillit og sosial angst, disse temaene har vært store hos meg. Ettersom det å trene sammen med andre mennesker og drite i hvordan du tar deg ut eller ser ut når du står i det har vært vanskelig og komme over.

Trening er noe som gir meg overskudd i hverdagen og ikke minst null rus sug. Det gir meg ett godt humør og en bedre ro i kropp og sinn til å fungere bedre som menneske i hverdagen. Det klarner opp mine tanker og jeg legger lite merke til de overnevnte temaene mine. Jeg merker selv jeg har kommet i mye bedre form etter hvert som jeg har deltatt på treningen og jeg kommer til å fortsette med dette videre.

Jeg ser på No Limitation som ett viktig tiltak videre for meg etter jeg har vært i behandling. Det å kjenne på den mestringsfølelsen og all energien jeg får av dette og ikke minst livslysten jeg får til å stå i vanskelige ting i hverdagen og det å treffe folk å utfordre meg sosialt. Dette har styrket meg psykisk og fysisk og er ett mål for meg å ha som ettervern. Av tidligere erfaringer når jeg før har prøvd å bli rusfri har jeg ofte lett isolert meg inne og ikke hatt noe å gå til.

Dette har ofte ført til at jeg søker tilbake til gamle miljøer og jeg ser det som svært viktig for meg å få meg ett ettervern der jeg trives og ikke minst står klart til å ta imot meg når jeg er ferdig her i behandling.

Uttalelse fra deltaker med ønske om å være anonym

Jeg ble først introdusert for No Limitation for 1,5 år siden da jeg la meg inn i behandling, jeg var 23 år og hadde tunge rusproblemer. Jeg hadde tidligere prøvd å slutte å ruse på egenhånd uten noe særlig resultater, jeg var ikke i stand til å endre vanene mine på egenhånd og klarte ikke å holde vedlike rutiner, trening, kosthold, søvn, arbeidsforhold, relasjoner eller gå lengre perioder uten å ruse meg.

Jeg var sterkt preget av misbruket mitt og hadde store problemer med min egen psyke som følge av misbruket. Jeg slet mye med angst plager, panikkanfall og hadde store problemer i sosiale settinger. Jeg hadde ett inntrykk av meg selv at jeg var ødelagt og at det var noe alvorlig galt med meg. Jeg var 134 kilo da jeg kom inn i behandling. Jeg var en del av ett behandlings opplegg der denne treningen er en del av det obligatoriske opplegget. Vi startet mandagen med en spinning time, og på tirsdagen hadde vi styrke trening.

Jeg husker godt spinning timene og hvordan Grete motiverte oss, det var mye fokus på at vi skulle presse oss selv og ikke la oss psyke oss ut når vi hadde lyst å gi opp. Etter treningene var jeg roligere og mer fokusert, i løpet av dagen jobbet det seg mye stress, uro og tankekjør i kroppen og hodet mitt og dette var alltid betraktelig redusert etter treningene. Jeg fikk mye igjen for å høre på Grete når hun motiverte oss under treningene, alltid når jeg hadde lyst til å gi opp hørte jeg stemmen til Grete som sa «ikke gi opp», «press deg selv» eller ”du er kun din egne verste fiende» og fikk alltid mer motivasjon til å trø på det jeg orket ut treningsøkten.

Etter hvert som jeg kom meg videre i behandlingen og begynte å stabilisere meg og jobbe mot slutten av behandlingen bestemte jeg meg for å melde meg på Etterverns tilbudet til No Limitation, hvor vi trener og forbereder oss til å sykle Trondheim – Oslo i juni.

Vi sykler ute og har som mål å sykle 18 mil i uken. Per dags dato har jeg lite av de samme plagene jeg hadde i forhold til min egen psyke, men jeg er fortsatt preget av det tidligere rusbruket mitt og det bygger seg fortsatt opp noe stress i både kroppen og hode som jeg ikke får løst opp igjennom samtaler og terapi. Hvor jeg da har funnet ut at trening er ett bedre virkemiddel og gjør terapi delen av ett behandlings tilbud lettere. Jeg har det siste året fått troen på meg selv og selvbildet mitt er blitt betraktelig bedre, treningen jeg får gjennom No Limitation hjelper meg til å holde fokus og takle hverdagen bedre.

Jeg får ett friminutt i hode av sykle og energien jeg får av treningen hjelper meg til å være mer motivert i min egen tilfriskning. Gjennom etterverns tilbudet til No Limitation har jeg en plass der jeg føler meg inkludert og jobber meg mot ett bestemt mål. Jeg er i dag 24 år og jeg har jobb, leilighet, forbedret forholdet til familien min og trener flere ganger i uken og er 19 kilo lettere enn jeg var for ett år siden og ikke minst er jeg rusfri.

BrosjyreNL_01